Усмивката е може би нещото, което в най-пълния смисъл на думата ни прави хора. В съвременния, динамичен и напрегнат живот красивата и здрава усмивка е не просто естетическа прищявка, а билет към покоряването на нови хоризонти и върхове. Тя е първият показател, по който хората ни възприемат, оценяват и запомнят,  нашата визитна картичка.

С  помощта на всички иновации в съвременната дентална медицина:  фасети, керамични и циркониеви корони, е възможно бързо, лесно и безболезнено тази мечта да стане реалност.

 

Но какво всъщност представляват те?

Фасетите са тънки полупрозрачни керамични плочки,които се поставят само на предната повърхност на живи зъби. Те са микроинвазивен подход,при който,не се изпилява зъба,а само се оформя предната,видима част от него. Това оформяне е в рамките от 0,3 до 0,7 мм т.е. колкото е дебелината на очна леща. Уникалното на денталните фасети е,че могат да коригират всички несъвършенства на зъбната корона: цвят, форма, големина, като в същото време са изключително здрави. 

Фасети

Освен неоспоримите естетически качества, фасетите са незаменимо лечебно средство при борбата с някои често срещани заболявания и състояния:зъбна абразия(изтриване), емайлови пукнатини и фрактури,зъбна чувствителност и др. Чрез поставянето на тези тънки керамични плочки, можем да предпазим зъбите от разрушение от появата на кариозни дефекти или на различни пародонтопатии(венечни заболявания), които неминуемо съпровождат кривите зъбни редици.

Поради микроинвазивността си,фасетите не са средство за избор при лечението на някои по-тежки дефекти. Всички умъртвени, фрактурирани зъби се предпазват във времето посредством коронкови конструкции. “Защо“  ще попитате вие, обяснението е много просто. За да се стигне до необходимостта от премахване на зъбната пулпа(нерв), то или зъба е бил силно фрактуриран, или по-често, кариозната лезия е разрушила по-голямата част от неговата корона. Следователно останали са тънки зъбни стени,които с течение на времето губят еластичността си, стават по-крехки,по-чупливи, а в същото време, ние не спираме да ги натоварваме с около 80 (достигащи до 300) кг. на кв.см. при всяко хранене. Това продължава до настъпване на преумора и разцепване на зъбните тъкани. За съжаление, в някои случаи, цепнатината е по продължение на целия корен на зъба и тогава единствената алтернатива е екстракция. Ето защо е изключително важно предпазването на тези зъби посредством корони. По този начин се извършва т.нар. „ефект на обръча“ т.е. циркулярно обхващане на всички зъбни стени в едно цяло.

метало-керамична корона

Съвременните коронкови конструкции се изготвят от специална подсилена керамика или от циркониево скеле покрито с керамика. И двата вида корони имат изключителни естетични и биологични качества, поради това, че не съдържат метал. При старите метало-керамични корони съществуваха редица проблеми като: алергични реакции, отдръпване на венците от короните, сивкаво оцветяване, патогалванизъм и др. Всичките те се дължаха на непрекъснатото дразнене на метала.

Ето защо съвременните конструкции го заменят с циркониев оксид, които не реагира с човешките тъкани и показва много добра биопоносимост. Друго съществено предимство на циркониевите корони пред метало-керамичните е тяхната висока естетичност. Естествените зъби притежават характерни оптични свойства. Дентина е опалесцентен т.е. непрозрачен, плътен, а емайла-транспарентен, прозрачен. Благодарение на съчетанието на тези тъкани, зъбите притежават характерна полупрозрачност поставени на светлина. Именно тези качества се възпроизвеждат чрез циркония, придавайки на короните изключително витален и естествен вид. При металокерамичните корони е невъзможно да се постигне този ефект, тъй като метала в тях е абсолютна бариера за светлината.

Циркониевите конструкции, се отличават с изключителна здравина и дълготрайност, тъй като в тях не настъпват корозионни процеси. Научните данни показват висока успеваемост и живот на короните 10-15 години. Това не означава, че след този период трябва да се подменят, а просто процента на успеваемост намалява. Те не се променят с годините и при една адекватна поддръжка(редовно миене на зъбите, ползване на конци, профилактични прегледи два пъти годишно)на практика са вечни. Именно тази здравина и дълготрайност на циркония оправдават  по-високата цена.

Циркониева корона

Много хора се опасяват от неизвестния краен резултат, от това дали новата усмивка ще им хареса. Всъщност със съвременните CAD\CAM технологии целия процес е компютъризиран и през цялото време се контролира от денталния екип(стоматолог,зъботехник). Тази иновация ни позволява в рамките на две до три посещения да извършим лечебния процес. При първо посещение винаги се прави проект на бъдещия дизайн на вашата усмивка, чрез който целим постигане на идеалните естетични пропорции, пречупени през призмата на индивидуалното във всеки човек.

Благодарение на това, вие можете предварително да добиете представа за крайния резултат и да ни информирате как точно бихте желали да изглеждат конструкциите. За да прецизираме процеса, ние изготвяме временни пластмасови зъби, до направата на постоянните. Те от своя страна също ни дават важна информация за детайлите на бъдещата ви усмивка. Важно е да уточним, че дори и постоянните конструкции могат да бъдат променени по цвят, форма, дължина, така че до последния момент пациента има възможност да участва в лечебния процес.

Холивудската усмивка вече не е привилегия само на богатите и известните, а лесно осъществима реалност за всички хора.

Надяваме се че информацията ви е била полезна. При възникване на допълнителни въпроси екипа на „SHABAB DENTAL CLINIC“ с радост ще ви отговори, защото вашето здраве е наша мисия.