Знаете ли, че ….

Стоматологията е една от най-старите медицински професии, датираща още от 7000 г. пр.н.е. Текстове с описания, свързани с лечение на зъбите и венците, са открити от времето на разцвета на цивилизацията по поречието на река Инд. Шумерски текст, датиращ от този период описва „зъбните червеи“ като причина за появата на кариес – идея, която не е считана за невярна чак до 18 век!

В древна Гърция, Хипократ и Аристотел също пишат за стоматологията и методите за лечение на развалени зъби. Известно е, зъболечението в Древен Египет е процъфтявало, както и че етруските племена първи започнали използването на фиксирани зъбни мостове. Те изработвали зъбни протези от човешки или животински кости и ги прикрепяли в устата посредством тънка златна тел.

Римският писател Целз е включил в своя медицински сборник подробна информация за хигиената на устната кухина, стабилизиране на разклатени зъби, поникване на млечните зъби, фрактури на челюстите и други.
Най-древното доказателство за „пломба“ е открито през 2012 г. в Словения – археолозите разкрили челюст на възрастен индивид живял преди около 4 500 години, с кухина в зъба, запълнена с пчелен восък.

През средните векове стоматологията не съществува като отделна професия. Често зъбните процедури се извършвали от бръснари или общопрактикуващи лекари. Услугите на бръснарите обикновено се ограничавали до ваденето на зъби, което облекчавало болката на пациента и се свързвало с хронични зъбни инфекции.

Едва през 1530 г. в Германия е публикувана първата книга, изцяло посветена на стоматологията – „Малката медицинска книга за всички видове болести и дефекти на зъбите“. Авторът е целял да образова обществеността по теми като хигиена на устната кухина, вадене на зъби, поставяне на пломби и други.

През 1683г. ученият Антони ван Льовенхук успява да изолира и идентифицира бактерии в устната кухина с помощта на микроскоп.

През 18 век стоматологията се превръща в ясно дефинирана професия. През 1723 г. Пиер Фошар, френски хирург, считан за бащата на съвременната стоматология, публикува своята книга „Зъболекарят хирург“, която за първи път дефинира цялостна система за грижа и лечение на зъбите. Фошар бил първият доктор, който започнал сериозно да се занимава със симптоматиката на оралната патология; той не само третирал кариесите с професионализъм, но извършвал сложни дентални хирургически интервенции като възстановяване на зъби, ортодонтско лечение и други. Фошар се смята за пионер в изработването и поставянето на зъбни протези.

Библиография:

http://blog.targethealth.com/?p=23802
http://www.namibiadent.com/the-history-of-dentistry.html