Пародонтология

Пародонтологията е раздел от денталната медицина, който се занимава с превенцията, диагностиката и лечението на пародонталните заболявания. Това включва възпаление на венците (гингивит), или по-сериозна инфекция, засягаща челюстните кости(пародонтоза).

Грижа

Професионализъм

Внимание

Отношение

Какво е пародонтоза

Пародонтитът (или пародонтозата) е инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, което може да доведе до болка, разклащане и загуба на зъбите. Води до унищожаване на тъканите, които държат зъбите, вследствие на хронична бактериална инфекция. Заболяването протича почти безсимптомно, като най-ранният симптом е кървенето на венците. При напреднали случаи пародонтозата може да причини загуба на костта, която поддържа зъбите, и съответно загуба на зъби.

Признаци на пародонтални заболявания

Най-характерните признаци, които сигнализират, че венците са възпалени, са:

Пародонтология

Червени, подути венци

Пародонтология

Отдръпване на венците

Пародонтология

Кървене при четкане или използване на конец

Пародонтология

Повишена чувствителност към горещи или студени храни

Пародонтология

Лош дъх в устата

дентална терапия

Ако сте диагностициран с пародонтит (пародонтоза), едно от първите неща, които вашият зъболекар ще ви препоръча, e да направите промяна в начина си на живот и в хигиенните си навици, както и да редуцирате вредните влияния – най-често тютюнопушенето.

имплантология

Защо да запазите час в дентална клиника Шабаб

С ранното диагностициране и навременно начало на лечението, прогресията на заболяването може да бъде спряна и зъбите да бъдат спасени. Важно е да се прилагат  съвременни методи за терапия и профилактика на пародонтита, които могат успешно да предотвратят тежка форма на протичане и да се избегнат всякакви възможни усложнения.

Видове лечения в зависимост от тежестта на заболяването

Отстраняване на инфекцията и възпалителния процес чрез професионалното премахване на зъбен камък – почистването спомага за дезинфекция на меките тъкани и предотвратяване на напредването на заболяването на венците.

След отстраняването на натрупания зъбен камък, ако е необходимо, укрепването и възстановяването на тъканите на пародонта продължава с използването на лазерна технология HELBO®.

Лечение чрез корекции на твърди и меки тъкани, които улесняват премахването на плаката – корекция на захапката, смяна на коронки или пломби, предизвикали възпалението.

Костни и/или мекотъканни аугментации.

Кога да потърсите специалист

Пародонталните заболявания се причиняват най-често от лоша хигиена –  нередовно или неправилно миене на зъбите, което позволява натрупването на плака и зъбен камък, което впоследствие компрометира здравето на венците.

Успешното лечение на пародонтит е резултат от колаборацията на стоматолог и пациент. Затова ако имате подут, зачервен венец, оголване на зъбите или кървящи венци, не губете време, а потърсете добър стоматолог, който ще започне своевременно лечение на вашите венци. Своеременното лечение би запазило за дълго време естествените ви зъби.